Copilărie cu 3 lei pe zi. Familie cu nouă copii, lăsată fără alocație de primar!

Familie cu nouă copii, lăsată fără alocație de primar! Se întâmplă în Popricani, Iași, unde familia Mănoiu, care nu are un venit stabil, în afara alocațiilor și burselor sociale, nu primește niciun sprijin de la autoritățile locale. Tatăl copiilor lucrează „la negru”, cu ziua, la o ciupercărie din Anglia și nu poate trimite adeverință de venit. Fără acest document, edilul comunei spune că Elena Mănoiu și copiii ei nu mai pot încasa alocația de susținere a familiei, de 328 de lei lunar, scrie libertatea.ro.

Remus Ilie – 5 ani, Darius Nicolae – 7 ani, Bogdan Constantin – 9 ani, Cezar Adrian – 11 ani, Mihail Sebastian – 13 ani, Camelia Elena – 15 ani, Dragoș Cătălin – 16 ani, Cristian Pavel – 18 ani. „Am vrut să le dau și câte un nume de sfânt”, explică mama lor, Elena Mănoiu.

Mai are un fiu, de 21 de ani, Ionuț-Răzvan, din prima căsătorie. Acesta a rămas în grija fostului soț. Ceilalți îi umplu ograda. Sau, pentru că e vară, umblă să mai muncească pe ici, pe colo, prin satele vecine.

Satul nu are nici asfalt, nici canalizare. Oamenii, cei mai mulți, fac naveta la oraș. Și navetiști, și copii se înghesuie dimineața în microbuze. Doar două microbuze, de 19 locuri. „Se calcă în picioare, săracii”, spune Elena, 43 de ani. Ea vrea să-și țină copiii la școală, „să aibă un viitor”.

Din toamna asta, va avea trei la colegiu în Iași, doi la gimnaziu, în comuna vecină, Dorobanț, trei la școala primară din sat și unu la grădiniță. Zece lei o costă transportul zilnic al copiilor dus-întors la școală. În jur de 300 de lei pe lună. O sumă enormă pentru o familie care trăiește din alocații, 84 de lei de copil, și burse sociale, 200 lei de elev, dar numai la liceu.

Puțin peste 1.000 lei pe lună e bugetul stabil al Elenei și al copiilor. Cam 3 lei de membru, pe zi.

Tatăl, Cristian, 35 de ani, a plecat în Anglia. Lucrează la negru într-o ciupercărie și, din când în când, mai trimite bani acasă. „Când trimite, plătim datoriile la magazin, când nu, luăm pe caiet. Ne mai ajută și părintele din sat. Mai mâncăm și ce e prin grădină. Găsim să punem câte ceva pe masa în fiecare zi”, spune Elena, care gătise șnițele din dovlecei în ziua în care am vorbit.

Copiii, „ai lui Iedu”, cum li se spune în sat, nu-și pierd mama din ochi, se rotesc în jurul ei ca sateliții. Cei mai mici vor să se facă fotbaliști și, pe cât posibil, să joace la Steaua. Singura fată, Camelia-Elena, vrea să devină ospătăriță.

După ce soțul ei a plecat în străinătate, cei de la Primărie i-au spus Elenei că nu mai are dreptul la alocația de susținere a familiei, cei 328 de lei lunar. Ajutorul ăsta se acordă familiilor cu un venit de sub 200 de lei pe membru.

Reprezentantul familiei depune cerere, declarație pe propria răspundere și acte doveditoare privind veniturile. Iar primarul poate dispune efectuarea anchetei sociale, să se verifice informațiile din dosar.

„Au zis că nu mai am dreptul, că cine știe câți bani câștigă acolo. Mai bine nu ceri nimic de la autorități, că te iau la întrebări, de ce ai făcut copiii”, spune femeia.

Chiar dacă și-ar declara veniturile, tatăl familiei nu poate dovedi, prin documente, proveniența banilor și riscă să intre în vizorul Fiscului. Guvernul a aprobat, în iunie, un proiect de lege conform căruia statul poate confisca sumele de peste 2.000 de euro, trimise de românii din străinătate, dacă aceste sume nu sunt justificate prin acte.

Există, firește, soluții să driblezi birocrația: Elena ar putea declara că soțul și-a abandonat căminul și ar încasa alocația suplimentară pentru familii monoparentale. Dar ar însemna să mintă.

sursa: LIBERTATEA.RO